Lancering satelliet ESA ESTEC

Onlangs werd de Nederlandse milieusatelliet Sentinel-5P succesvol gelanceerd. De satelliet werd vanaf de Russische basis Plesetsk - met het Nederlandse meetinstrument Tropomi - in een baan om de aarde gebracht. De hele lancering werd bij ESA ESTEC in Noordwijk live gevolgd door journalisten en mensen uit de ruimtevaartindustrie. Wij verzorgden de audiovisuele ondersteuning en de techniek waardoor de genodigden de gehele lancering live konden volgen.

Verbetering luchtkwaliteit

Het nieuwe instrument van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat met ongekende precisie de luchtkwaliteit en broeikasgassen wereldwijd in kaart brengen. Astronaut André Kuipers, die zich niet alleen met de ruimte maar vooral met de toekomst van de aarde bezighoudt, was er ook bij. Volgens André Kuipers valt de waarde van de gegevens die Tropomi nu gaat leveren niet te onderschatten. “Vanuit het ISS zag hij de schoonheid van de aarde, maar ook de negatieve gevolgen van menselijk handelen. Satellieten kunnen laten zien hoe we de planeet gebruiken en niet de tijd geven om te herstellen. Er komen elke dag 200.000 mensen bij, wat steeds meer druk op het milieu oplevert. Tropomi kan dat voortdurend meten. Daarom zijn dit soort satellieten zo belangrijk.” (Bron: NOS)

ESA ESTEC Lancering milieusatelliet_2

Feiten over Sentinel-5P:

  • Weegt 820 kg; 
  • Totale kosten circa 220 miljoen euro; 
  • Nederland investeert hier 100 miljoen euro in; 
  • Er is 15 jaar aan gewerkt; 
  • Honderden Nederlandse wetenschappers hebben eraan meegewerkt.

Techniek Heuvelman

Onze rol tijdens dit evenement was de lancering live te vertonen in de zaal voor de genodigden van ESA ESTEC en het in de goede banen leiden van de communicatie tussen de lanceerinrichting in Plesetsk en de vluchtbegeleiding in Darmstad. Dit hebben we gerealiseerd door gebruik te maken van een up- en downlink-verbinding (SNG) en videoconferencing. Daarnaast verzorgde Heuvelman projectie, licht en geluid in de zaal voor circa 200 genodigden.

Terug naar het overzicht.